Elleboog

In feite wordt de elleboog gevormd door drie gewrichten, het belangerijkste is een scharniergewricht. 

1. Het eerste gewricht wordt gevormd door de ellepijp (ulna) en het bovenarmbot (humerus). Bij buigen en strekken beweegt het uiteinde van de ulna rond het uiteinde van de humerus als een scharnier. 

2. Het tweede gewricht is het gewricht tussen het spaakbeen (radius) en het bovenarmbot (humerus). De twee uiteinden van beide botten vormen een soort kop-kom gewricht.

3. Het derde gewricht is het gewricht tussen radius en ulna. De radius draait om zijn as en ook om de ulna heen, daardoor kunnen we de hand in verschillende posities draaien. 

 

Elleboog

Verder bevinden er zich belangerijke spieren, zenuwen en gewrichtsbanden rond de elleboog. 

De banden zorgen voor de stabiliteit van de elleboog en overbruggen de verschillende gewrichten. 

De voornaamste spieren van de elleboog zijn de triceps en de biceps.  De biceps zorgt voor buigen van de elleboog en roteren van de voorarm, de triceps zorgt voor strekken van de elleboog. 

Er lopen drie belangerijke zenuwen rond de elleboog. Aan de de achterzijde en pinkzijde loopt de nervus ulnaris, deze ligt zeer oppervlakkig en kan je stoten, dit zorgt dan vaak voor een elektrische prikkeling in de voorarm. Aan de voorzijde en duimzijde loopt de nervus radialis en aan de voorzijde in het midden de nervus medianus. 

Afspraak maken