Snapping hip

Men spreekt van een snapping hip of klikkende heup als u een verspringend gevoel of een hoorbare klik heeft rondom de heup bij beweging. Deze sensatie treedt op wanneer een spier of pees over een benig uitsteeksel van de heup springt. Meestal is dit zonder veel erg, doch soms kan dit heel vervelend en pijnlijk zijn. Soms kan dit aanleiding geven tot een echte bursitis door irritatie van de bursa.

Mechanisme

Een snapping hip is meestal het gevolg van te strakke spieren en pezen rondom de heup. De pees of spier schuurt over een beenderig uitsteeksel. Jonge sporters en vooral dansers hebben meer kans om hier last van te krijgen omdat ze herhaaldelijk de heup ver buigen. Jonge personen in hun groeispurt hebben eveneens een grotere kans.

Het verspringende gevoel kan op verschillende plaatsen in de heup ontstaan.

De buitenkant van de heup is de meest voorkomende plaats. De klik ontstaat door het schuren van de tractus iliotibialis – een peesblad – over de grote trochanter (uitsteeksel aan de heup).

Aan de voorzijde van de heup ligt de pees van de rectus femoris spier. Deze kan bij beweging over de heupkop klikken. Ook de pees van de iliopsoas spier kan er een klikkend gevoel/ geluid veroorzaken.

De hamstring pees kan aan de achterzijde over de zitknobbel (tuber ischiadicum) schuren en zo zorgen voor een klikkend, vervelend gevoel en zelfs pijn.

Ook kraakbeen- en labrum problemen, binnen in de heup, kunnen een klik veroorzaken. Vaak is er dan ook meer pijn aanwezig.

Diagnose

Om de diagnose te stellen, zal de arts u eerst onderzoeken en de juiste plaats van de klik proberen te weerhouden. Probeer reeds voor de consultatie te onthouden welke bewegingen de klik uitlokken. Naast het klinisch onderzoek zal ook een RX en zo nodig een echografie genomen worden om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

De meeste mensen zoeken geen hulp bij een arts als hun heup enkel klikt en geen pijn veroorzaakt. Het kan volstaan om bepaalde activiteiten – zoals dansen met extreme bewegingen – te vermijden. Als er een bij komende ontsteking is, kan u een periode een ontstekingsremmer innemen.

Als dit onvoldoende baat geeft, dient kinesitherapie gestart te worden met vooral stretching. Een inspuiting met een cortisone preparaat kan de begeleidende ontsteking wegnemen.

Wanneer er aanhoudende last is na langdurige kinesitherapie en er niets meer is dat helpt, kan een operatie overwogen worden. Het type operatie is afhankelijk van de oorzaak van de klik en zal aan uw specifieke situatie worden aangepast.

 

Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer 051/334 700.

Afspraak maken