Heup arthroscopie

Bij een heup arthroscopie of kijkoperatie van de heup brengt de chirurg via kleine gaatjes een camera in het heupgewricht. Op deze manier kan het gewricht grondig geïnspecteerd worden, en zo nodig via dezelfde gaatjes behandeld. Deze techniek bestaat reeds vele jaren, maar gebeurt minder frequent dan bijvoorbeeld een kniearthroscopie.

Indicaties

Niet alle aandoeningen kunnen behandeld worden met een kijkoperatie. Goede redenen om een arthroscopie te doen zijn beschadiging van het labrum, beperkte kraakbeenschade, femoro acetalulair impingement (FAI), snapping hip, synovitis, bursitis, losliggende stukjes in het gewricht en soms infectie (niet wanneer er een prothese aanwezig is). Momenteel is er heel veel onderzoek op dit terrein waardoor er steeds nieuwe indicaties gevonden worden.

Complicaties

Complicaties komen niet vaak voor bij kijkoperaties van de heup. Er kan een beschadiging optreden van een bloedvat of zenuw in de heupregio. Beschadiging van het gewricht kan voorkomen. Tijdens de operatie wordt er getrokken op het been waardoor, door tractie op de zenuwen, tijdelijk een dof gevoel in het been kan ontstaan. Daarnaast is er altijd het risico op infectie, bloeding en flebitis.

 

Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer 051/334 700.

Afspraak maken