Hamertenen
Misvorming ter hoogte van de kleine tenen worden hamertenen, mallet tenen of klauwtenen genoemd. Ze komen meestal voor ter hoogte van de 2de, 3de of de 4de teen.
De misvorming kan zowel in het middelste gewrichtje van de teen als in het gewrichtje nabij de teennagel voorkomen. Initieel is de vervorming meestal nog soepel, maar na verloop van tijd blijft de teen meestal gefixeerd in de afwijkende stand staan.
Oorzaken
Hamertenen ontstaan door een onevenwicht van de spieren, pezen of ligamenten die de teen normaal rechthouden. Vaak is er een combinatie met een hallux valgus.
Ze kunnen ook ontstaan door een doorgemaakt trauma (breuk, peesletsel) of door het dragen van te nauwe schoenen of te hoge hakken.
Risicofactoren voor het ontwikkelen van hamertenen zijn : oudere leeftijd, vrouwen, de lengte van de tenen, aangeboren afwijkingen of ziekten zoals reumatoïde artritis.
Symptomen
De misvorming van de tenen zorgt meestal voor wrijving tegen de schoen of tegen elkaar waardoor eeltvorming kan optreden met soms ook pijnlijke eksterogen.
Behandeling
Conservatieve (niet-operatieve) behandeling
In eerste instantie dient gekozen te worden voor comfortabele schoenen met genoeg plaats voor de tenen. Ook steunzolen en/of siliconen orthesen kunnen geprobeerd worden. Zeker bij soepele hamertenen kunnen deze maatregelen voldoende zijn om de klachten op te heffen.
Heelkundige behandeling
Wanneer de vervorming te uitgesproken is en er teveel pijn blijft ondanks bovenstaande maatregelen, kan een ingreep voorgesteld worden.
Dit kan bestaan uit het verlengen of verleggen van een pees of het vastzetten van het misvormde gewrichtje in een goede stand met een pin.
Revalidatie
Na de ingreep dient er meestal een speciale postoperatieve schoen gedragen te worden gedurende 4 à 6 weken.
Indien er een pin geplaatst werd tijdens de ingreep, wordt deze bij controle op de consultatie na 4 weken verwijderd.
Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep zoveel mogelijk met de voet omhoog te liggen.