Breuk van de schouderkop (humeruskop fractuur)

Fracturen of breuken van het schoudergewricht komen vrij frequent voor, ongeveer 4 tot 5% van alle breuken. De schouderkop breuk, in onze bewoordingen een breuk van de humeruskop is een veel voorkomende breuk.

Wat is een schouderkop breuk of humeruskop breuk?

De schouderkop breuk, in onze bewoordingen een breuk van de humeruskop is een veel voorkomende breuk. We zien de schouderkop breuk voornamelijk in 2 situaties.
Het meest frequent zijn de schouderkop breuken bij oudere mensen met verzwakt bot of osteoporose. Bij een val op de arm breekt de schouderkop vaak in verschillende stukken.

Bij jongere mensen zien we de schouderkop breuk als gevolg van een ernstig “hoog impact” letsel, bijvoorbeeld een motorcross, verkeersongeval, val van een hoogte… Hier zien we vaker dat het gewrichtsgedeelte stukt is en de schouder van ontwricht is.

De schouderkop breuk is een verschrikkelijk pijnlijk letsel, zeker de eerste weken. Het is onmogelijk de arm zelf te bewegen. Soms is er een zichtbare scheefstand van de schouder. Bij de minste bewegen  of aanraking is de pijn ondraaglijk

Onderzoeken

Het eerste onderzoek op spoedgevallen is een standaard foto of radiografie.

Aanvullend zullen we vaak een CT scan vragen om de breuk beter te beoordelen en een beslissing te maken of een operatie nodig is.

Behandeling

Een groot deel van de schouderkop breuken kunnen zonder een operatie behandeld worden. De grootste groep patiënten met schouderkop breuken zijn oudere mensen. Een operatie, met de bijhorende mogelijke verwikkelingen, gaan we alleen voorstellen als het resultaat duidelijk beter zou zijn dan wanneer we de breuk zo laten genezen. Voldoende pijnstilling is het belangrijkste aandachtspunt. We geven dit mee als u naar huis gaat; Uw huisarts is er nadien om dit zo nodig aan te passen. De eerste weken geven we een draagdoek om de arm te laten rusten. Deze mag in de komende dagen uitgelaten worden naargelang de pijn dit toelaat.  Voor alleenstaande mensen regelen we thuisverpleging om te helpen bij het  wassen en toilet en eventueel een maaltijd service. Na een 3 tal weken plakken de botstukken voldoende aan elkaar om te starten met kinesitherapie en uitbreiden van de schouderbewegingen.

Voor breuken waarbij de botstukken te ver uit elkaar staan, waarbij het gewrichtsvlak sterk is aangetast of bij jonge mensen met een zeer actieve functie, kiezen we voor een operatieve correctie en stabilisatie van de breuk. Meestal verbinden we de stukken met een plaat en schroeven of met een “mergnagel”.

Wanneer het schoudergewricht door de breuk te fel vernietigd is moeten we dit soms vervangen door een gedeelte in kunststof, een schouderprothese. Bij jonge mensen kiezen we voor een “anatomische prothese”, bij oudere mensen voor een omgekeerde prothese.

De revalidatie

De revalidatie van deze verschillende operatieve behandelingen is grotendeels gelijk. Een draagdoek ondersteunt de arm gedurende de eerste weken. Deze mag ook weer uitgelaten worden naargelang de pijn dit toelaat. Heffen, reikbewegingen of geforceerde draaibewegingen met de bovenarm zijn strikt te mijden. Pas na heling van de botstukken (3 tot 6 weken) starten we meet meer doorgedreven bewegingen.

 

Afspraak maken