Osgood Schlatter

De aandoening van Osgood–Schlatter is een overbelastingsletsel dat vooral voorkomt bij groeiende adolescenten. Het is een ontsteking van de knieschijfpees (patellepees) ter hoogte van zijn aanhechting op het scheenbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. Typisch gaat het om jonge adolescenten, vooral jongens, die aan sport doen, zoals voetbal, basketbal en athletiek.

Oorzaak

De tuberositas tibiae, de benige uitstulping onder de knie, wordt gevormd uit een kraakbenige voorloper die omgezet wordt in echt bot rond de leeftijd van 14 à 16 jaar. Door een snelle groei is er een te grote trekkracht op deze kraakbenige voorloper, waardoor er micro letseltjes ontstaan. Deze veroorzaken ontsteking van de pees.


Symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn net onder de knie. Daarnaast is er vaak een zwelling en een drukgevoeligheid op deze plaats.

Diagnose

De diagnose wordt in de eerste plaats gesteld door de patiënt klinisch te onderzoeken. Een foto en echografie kunnen de diagnose bevestigen.

Behandeling

Het doel van de behandeling is er voor zorgen dat er geen pijn meer is tijdens of na het sporten. Een periode van rust, met eventueel sportverbod, is de hoeksteen van deze behandeling. Er kan een tijdje een ontstekingsremmer ingenomen worden. Een bandage kan pijnverlichting geven. Deze maatregelen moeten verdergezet worden tot de klachten verdwenen zijn.

Soms kan het nodig zijn om meerdere maanden rust in te bouwen, gevold door een kinesitherapie schema. De symptomen kunnen 2 à 3 jaar aanhouden. Meestal stopt de pijn spontaan na de groeispurt, voor meisjes rond de leeftijd van 14 jaar, voor jongens 16 jaar.
Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer 051/334 700.

Afspraak maken