Jumpers knie

Men spreekt van een jumper’s knee als er een ontsteking is van de knieschijfpees of patellapees. De aandoening komt vooral voor bij sporters die, zoals de naam het zegt, veel springen. De ontsteking ontstaat vaak door irritatie van de pees, door bijvoorbeeld explosief te springen, onaangepaste schoenen of een harde ondergrond. Andere risicofactoren zijn het hebben van een lakse knieschijf of korte bovenbeenspieren.

Symptomen

Het voornaamste symptoom is pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Aanvankelijk is er enkel pijn na het sporten, maar naarmate de aandoening erger wordt, is er ook pijn tijdens de opwarming en het sporten zelf. Uiteindelijk is het niet meer mogelijk om de sport te beoefenen. Een langdurige ontsteking kan er ook voor zorgen dat de pees scheurt.

Diagnose
 

Het klinische onderzoek door de arts is heel belangrijk bij het stellen van de diagnose. Een echografie of MRI scan bevestigd het vermoeden.

Behandeling

De behandeling gebeurt in de eerste plaats niet-operatief. Er wordt relatieve rust voorgeschreven waarbij de belastende activiteiten uit de weg gegaan moeten worden.
Ontstekingsremmende medicatie en gels kunnen bijdragen. Kinesitherapie is aangewezen; een excentrisch oefenprogramma met stretching wordt gestart. Bij lichte klachten kan een brace gedragen worden.
Wanneer er hiermee onvoldoende resultaten zijn, wordt shockwave therapie of ESWT toegepast. Dit is vergelijkbaar met een niersteenverbrijzelaar. Het wakkert het herstelproces in de pees aan. Infiltraties met PRP (plaatjes rijk plasma) lijken veelbelovend, maar wordt nog niet routinematig gebruikt.
De laatste behandelingsoptie is operatief ingrijpen. Het zieke deel van de pees wordt weggenomen samen met het aanhechtende bot. De totale revalidatie duurt zo’n zes maand.
 

 

Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer 051/334 700.

Afspraak maken