Impingement

Femoroacetabular impingement (FAI) is een aandoening waarbij de beenderen van de heup een abnormale vorm hebben. Omdat ze niet perfect in elkaar passen, kan door de wrijving schade aan het gewricht ontstaan.

Anatomie

De heup is een kogelgewricht dat gevormd wordt door enerzijds de heupkom (acetabulum) dat een deel is van het bekken, en anderzijds de heupkop, de bolvormige bovenzijde van het bovenbeen. Zowel de heupkom als de heupkop is bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de heup soepel kan bewegen.


De heupkom is omringd door een band, nl het labrum. Het labrum zorgt voor een betere stabiliteit van het gewricht. Daarnaast is de heup omgeven door gewrichtskapsel en ligamentaire structuren. De spieren staan in voor de beweging in de heup.


In een gezonde heup past de femurkop perfect in de heupkom. Bij FAI is dit niet zo en ontstaat er abnormale wrijving tussen de twee. De botten kunnen elkaar ook raken waar dit normaal niet het geval is. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat het labrum scheurt en dat er beschadiging van het gewrichtskraakbeen optreedt (artrose).

Soorten FAI

Er zijn drie soorten FAI: Pincer (=tang), cam- en gecombineerde impingement.

Pincer. Bij dit soort impingement is er een teveel aan bot op de rand van de heupkom waardoor de kop niet meer perfect in de kom scharniert. Het labrum kan worden verpletterd onder de prominente rand van de heupkom.


Cam. Bij cam impingement is de femurkop niet rond en kan deze niet soepel draaien binnen de heupkom. Hierdoor kan het kraakbeen beschadigd worden.

 

Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer 051/334 700.

Afspraak maken